top of page

Lohjan Källhagenin koulussa siirryttiin kemikaalittomaan siivoukseen

Lohjan Källhagenin koulussa, Virkkalassa, otettiin lokakuun alussa käyttöön uusi, täysin luonnonmukainen Ownwell®-siivousmenetelmä. Se perustuu puhdistettuun vesijohtoveteen ja mikrobeihin. Lohja kuuluu Hinku-verkostoon, joka kokoaa yhteen kunnianhimoisiin ilmastotekoihin sitoutuneet kunnat. Myrkytön ja kemikaaliton Ownwell-menetelmä tarjoaa Hinku-hanketta tukevan ilmastoystävällisen vaihtoehdon julkisten tilojen turvalliseen siivoukseen.Kotimainen siivousalan innovaatio, Ownwell-menetelmä, puhdistaa kaikki Källhagenin koulun yhteiset tilat pelkän puhdistetun vesijohtoveden ja siihen lisättyjen mikrobien avulla. Mikrobien tehtävä on tukea ihmisten hyvinvointia. Menetelmässä käytetyt Bacillus-suvun mikrobilajit ovat elintarvikekäyttöön hyväksyttyjä ja ihmisille turvallisia. Ownwell-menetelmälle on myönnetty patentteja ja hyödyllisyysmalleja.


Kohti hiilineutraalia ja kestävää kaupunkia

Lohjan kehitystä hiilineutraaliksi ja kestäväksi kaupungiksi edistetään Hinku-hankkeen toimenpideohjelmalla, jonka avulla toteutetaan valittujen painopisteiden tavoitteita. Ohjelman ensimmäisenä painopisteenä ovat kestävät elämäntavat, joita innovatiivinen Ownwell-siivousmenetelmä täysin tukee. Menetelmässä puhdistettuun veteen lisätään puriste, joka sisältää satoja miljoonia hyviä mikrobeja. Puhdistetun veden kanssa mikrobit muodostavat 100-prosenttisesti kemikaalittoman puhdistusliuoksen.

Uusi Ownwell-siivousmenetelmä varmistaa Källhagenin koulun oppilaille ja henkilökunnalle puhtaan työympäristön, joka suojaa heitä siivouskemikaalien altistuksilta ja ikäviltä hajuilta. Samalla menetelmä omalta osaltaan tukee THL:n kansallista sisäilmaohjelmaa, koska se pitää sisäilman puhtaana ja myrkyttömänä.


Takana onnistunut testijakso

Källhagenin koulussa Ownwell-menetelmää testattiin ensin puolen vuoden ajan, helmikuusta elokuuhun 2021. Testaus aloitettiin asentamalla kouluun oma Ownwell-vedenpuhdistuslaitteisto. Lisäksi koulun laitoshuoltajat perehdytettiin menetelmään. Testauksen aikana pidetyissä seurantapalavereissa laitoshuoltajat kertoivat kokemuksistaan uuden menetelmän parissa. Eniten he pitivät siitä, että työ oli muuttunut yksinkertaisemmaksi ja turvallisemmaksi. Ownwell-menetelmä ei aiheuta allergioita tai iho-oireita, vaikka liuosta joutuisi iholle. Puhdistusteho oli myös riittävä. Laitoshuoltajat olivat valmiita jatkamaan Ownwell-menetelmän käyttöä.


Testauksen alussa, puolessa välissä ja lopussa pinnoilta otettiin mikrobiologisia näytteitä. Mikrobiologiset- ja puhtaustulokset olivat erittäin hyviä. – Tutkimuksessa saadut tulokset edelleen vahvistavat aikaisempia tutkimustuloksiamme, joissa olemme havainneet, että siivousvalmisteessa käytetyt bakteerit edustavat pääosaa siivotuilta pinnoilta kasvatusmenetelmällä todetuista bakteereista, toteaa molekyylimikrobiologian dosentti, Elina Roine.Yhteyshenkilöt Lohjan kaupunki Jere Jantunen ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö +358 50 567 5915 jere.jantunen@lohja.fi


Raimo Immonen palveluesimies

+358443743310 raimo.immonen@lohja.fi www.lohja.fi Karstuntie 4, PL 71, 08101 LohjaOwnwell


Timo Kaarlela CEO

+358 44 525 6530

Kirkkokatu 16 A, 02770 Espoo

Comments


bottom of page