top of page

Ownwellin menestys perustuu luotettaviin taustajoukkoihin ja täsmällisesti tehtyihin tutkimuksiin.

– Lapsena minun unelmani oli, että voisin opiskella farmaseutiksi tai laboratorioalan perustutkinnon, sanoo Moustafa Moustafa. Tässä ei nyt ole kirjoitusvirhettä.

– Sanon usein nimekseni Tupla-Moustafa, hän vitsailee.

Moustafa on kotoisin Pohjois-Syyriasta, läheltä Aleppoa Afrīnin kaupungista. Syyriassa nimet aina tarkoittavat jotain. Moustafa tarkoittaa ihailtavaa ja kiitettävää. Jos nimi on enne, kuten usein sanotaan, niin Moustafa Moustafalla on hyviä ominaisuuksia kaksinverroin.



Suomessa Moustafan unelma vihdoin toteutui ja hän suoritti Espoon Omniassa laboratorioalan perustutkinnon nimensä mukaisesti ihailtavin ja kiitettävin arvosanoin.

Hän puhuu sujuvaa suomea ja on asettunut neljän lapsensa ja vaimonsa Rulan kanssa Espoon Nissinmäkeen. Elämä on melko mallillaan, mutta sitä se ei ole aina ollut.



Syyrian konflikti ajoi perheen Suomeen

Syyriassa Moustafan oli ollut vaikea opiskella, koska hän on kurdi. Syyriassa kurdit eivät saa opiskella omalla kielellä eivätkä opiskelumahdollisuudet ole heille muutenkaan helppoja.

– Opiskelin lukion arabiaksi. Olisin halunnut yliopistoon, mutta meillä kurdeilla oli niin vaikea tilanne, Moustafa kertoo ja jatkaa:

– Olin yrittäjä kolmen veljeni ja isän kanssa. Meillä oli neljä bensa-asemaa ja työllistimme 30 työntekijää. Aina kun meille tuli bensiiniä ja dieseliä, minä tutkin ne ensin, että ne ovat varmasti ok, ettei niissä ole vettä tai epäpuhtauksia. Sitten vasta polttoaineet tyhjennettiin huoltoasemien polttoainesäiliöihin. Siksi kiinnostuin laboratorioalan töistä, minullahan oli valmiiksi kokemusta.


Vuosikymmenten ajan kurdien asema on ollut Syyriassa huono. Lisäksi Syyrian konflikti on jatkunut yli kymmenen vuotta. Kun ääriliike Isis alkoi vallata alueita Syyriasta, Moustafa ymmärsi, että oli tullut aika lähteä. Hän pakeni Libanonin kautta Turkkiin, josta hän tuli Suomeen. Nyt Moustafan perheen bensa-asemat on pommitettu ja Isis on vallannut kotitalon. Huoli vanhoista vanhemmista ja Syyriaan jääneistä sukulaisista on koko ajan läsnä. – Valitsin Suomen, koska kuulin, että Suomi on hyvä maa lapsille ja täällä on hyvät opiskelumahdollisuudet. On myös tärkeää, että Suomessa on rauha. Kun menimme Syyriassa nukkumaan, emme tienneet heräämmekö enää aamulla pommitusten takia.

Tulin Suomeen 25 maaliskuuta 2014, se on kuin minun syntymäpäiväni. En ikinä unohda sitä päivämäärää.



Kenttätutkimuksia Ownwellin kanssa


Ennen valmistumistaan Omniasta Moustafa halusi osallistua työharjoitteluun. Laboratorioalan opettaja Petra Gynther ja Helsingin yliopiston tutkija Elina Roine tarvitsivat apua Ownwell-menetelmän kenttätutkimuksiin. Omnian laboratorioalan opiskelijat olivat olleet mukana kehittämässä kemikaalitonta siivousmenetelmää vuodesta 2018 alkaen yhdessä Ownwellin kanssa.


Nyt haluttiin testata, kuinka Ownwell-menetelmä todella toimii erilaisissa ympäristöissä. Opiskelijoiden tehtäviin kuului ottaa tuhansia näytteitä, analysoida ne ja testata menetelmän toimivuus käytännössä. – Tutkija Elina Roine selitti hyvin miten näyte otetaan, miten näytteenottomaljat valmistetaan, kuinka inkuboidaan, eli viljellään eri lämpötiloissa. Opin kaiken nopeasti, sanoo Moustafa.

Näytteitä otettiin päiväkodeista, uimahallista ja Omnian omasta ravintolasta, ennen siivousta ja sen jälkeen, kun ne oli siivottu Ownwell-menetelmällä.

– Kanssani oli monta opiskelijaa, joita ohjasin. Otimme näytteet aina tarkalleen samasta paikasta ja samalla tavalla. Varmistimme paikan ottamalla siitä valokuvankin. Veimme näytteet laboratorioon ja inkuboimme ne lämpökaapissa. Osan laitoimme sinne yhdeksi vuorokaudeksi ja osan kahdeksi. Tutkimme mitä maljoissa kasvaa ja kuinka paljon. Kirjoitimme kaiken tarkasti ylös ja teimme niistä excel-taulukot, Moustafa selittää.


Moustafa oli myös tarkka siitä kuinka näytteet hävitettiin. Hän varmisti, että kaikki analysoidut näytteet menivät varmasti autoklaavin kautta roskiin. Autoklaavi on ilmatiivis paineastia, jossa esimerkiksi sairaalainstrumentit desinfioidaan.


Ihailtavaa ja kiitettävää yhteistyötä


Ownwellin siivousteknikko ja osakas Mikko Haapsaari kertoo olevansa hyvin tyytyväinen Moustafan työpanokseen. – Kun tutkimus aloitettiin kiersimme Moustafan kanssa kohteet ja otimme yhdessä ensimmäiset näytteet. Olen joskus vähän suurpiirteinen ja monesti joku näyte olisi kyllä kelvannut minulle, mutta Moustafa oli aina tinkimättömän huolellinen. Hänen ansiostaan näytteet eivät koskaan menneet sekaisin. Niiden dokumentointi oli ihailtavan täsmällistä. Voit vain kuvitella millainen kaaos laboratoriossa olisi syntynyt, jos tuhansien näytteiden dokumentoinnissa olisi ollut pienintäkään epäselvyyttä.


Omnian opiskelijayhteistyön avulla luodut siivousmenetelmät toivat Ownwell-menetelmälle kolme patenttia.

– Mahdollisuus tehdä tällaista yrityksen ja oppilaitoksen välistä yhteistyötä on ollut todella hienoa ja kuten nyt voimme todeta, se johtaa parhaimmillaan uusiin patentteihin. Moustafa ymmärsi heti kuinka tärkeitä nämä tutkimukset olivat meille. Vaikeushan on siinä, että olemme tekemisissä näkymättömän maailman kanssa. Näytteenottomaljat ovat se keino, millä tuomme mikrobiologisen maailman näkyväksi. Tutkimusten kautta ihmiset oivaltavat, että mikrobeja voi olla myös siivotulla, puhtaalla ja turvallisella pinnalla. Kaikki mikrobit eivät suinkaan ole ikäviä, vaan mikrobit voivat olla myös ihmiselle hyödyllisiä mikrobeja, sellaisia, jotka ovat tärkeä osa normaalia ympäristöä. Niiden rooli on tukea ihmisten hyvinvointia, sanoo toimitusjohtaja Timo Kaarlela Ownwellista.


Moustafa Moustafa asuu perheineen Espoon Nissinmäessä.

Perhe vasemmalta oikealle: Khadija (15), Shukri (8), isä Moustafa (41), Tirij (11), Amina (16) ja äiti Rula (35). Lapset viihtyvät koulussa, äiti Rula opiskelee suomea ja isä Moustafa hakee koulutusta vastaavaa työtä.



Laboratorioala on ollut Moustafan unelmien työ jo lapsesta asti. Suomessa unelma vihdoin toteutui. Hän on valmistunut Espoon Omniasta laborantiksi ja toivoo nyt löytävänsä alan töitä.



Ownwell tekee yhteistyötä Omnian kanssa tutkimuksen lisäksi EU:n rahoittamassa nelivuotisessa Erasmus -hankkeessa, jossa Ownwell on yrityskumppanina mukana. GIVE -nimisessä hankkeessa luodaan ja kehitetään muita heikommassa asemassa olevien erityisryhmien osallisuutta lisäävä ja vahvistava, ammatillisen koulutuksen huippuosaamisen eurooppalainen alusta. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa paikallisella tasolla kehitettyjä toimia ja toimintamalleja sekä jakaa niitä hyödynnettäväksi kansallisella tasolla sekä laajemmin Euroopan tasolla.


Hankkeeseen osallistuminen on osa Ownwellin sosiaalisen vastuun ohjelmaa.






Comments


bottom of page